Misbrugslidelser

Fakta om misbrugslidelser

Hvad er en misbrugslidelse?

Misbrugslidelser hører ifølge diagnosesystemet hjemme i gruppen af ”psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser forårsaget af psykoaktive stoffer”.

Psykoaktive stoffer er stimulerende, euforiserende og beroligende stoffer af forskellig art.

Fælles for dem alle er, at de ved overdrevent brug – misbrug – kan give alvorlige skader på både psyke og legeme. Et andet fællestræk er, at de i vid udstrækning kan være vanedannende og afhængighedsskabende.

Vi har stor erfaring med misbrugslidelser. Vil du høre mere om emnet eller vide hvordan du bliver patient?

Misbrugslidelser inddelt efter de psykoaktive stoffer, der udløser misbruget

Misbrugslidelserne kan opdeles efter de forskellige psykoaktive stoffer, som er årsag til misbruget såsom:

Alkohol. Ved overdreven indtagelse opnås en beruselsestilstand, som giver en opløftet stemning, men også forårsager svigtende dømmekraft. Ved fortsat overdreven indtagelse sker der skader på både hjernekapacitet, lever m.m.

Amfetamin. Tidligere kendt som ferietabletter. Amfetamins stimulerende virkning gør stoffet til et meget udbredt misbrugsmiddel, især hos mennesker med krævende arbejdsopgaver eller inden for sportsverdenen, hvor begrebet doping er blevet et stigende problem.

Benzodiazepiner. Er lægemidler, der bruges smertestillende og beroligende. Ved overdrevent brug skabes vanedannende afhængighed, og patienten kommer ind i en ond cirkel, så det bliver nødvendigt at indtage stadigt større doser for at opnå den ønskede virkning.

Hash. Giver ligesom alkohol en rusvirkning, som umiddelbart kan føles behagelig, men som på længere sigt kan give bivirkninger i form af psykiske lidelser. Disse kan typisk være en følelse af uvirkelighed og manglende kontrol over sanserne.

Andre psykoaktive stoffer. Der er mange at vælge imellem. Blandt de stærkere virkende stoffer er narkotika som ecstasy, heroin, kokain, LSD og morfin. I den mildere ende af skalaen finder vi stimulanser som koffein og tobak.

Behandling af misbrugslidelser

På Skovhus Privathospital har vi stor erfaring med behandling af misbrugslidelser, og du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide mere om vores behandlingsmetoder.

Kontakt os via kontaktformular lige her eller på telefon: + 45 5996 1590.

Du kan også læse mere om vores behandlingsprincipper lige her.

© Skovhus Privathospital – Psykiatrisk BehandlingMisbrugslidelser