Angst

Fakta om angst som diagnose

Hvad er angst?

Når man bliver angst, bliver man anspændt, får uro i kroppen og hjertebanken. Hvis man lider af angst, er man bange, urolig og anspændt.

Angsten kan også give andre fysiske symptomer i form af trykken for brystet, åndenød og tendens til at svede.

Man kan være angst mere eller mindre hele tiden, i forbindelse med bestemte situationer, og man kan få angst som anfald, tilsyneladende uden grund.

Vi rådgiver gerne ift. angst, samt mulighederne for at blive patient på Skovhus Privathospital:

Der er en glidende overgang mellem frygt, nervøsitet og angst

Angst er en ubehagelig følelse af, at der er fare på færde, uden at der behøver at være det, og ofte uden at man ved, hvorfor man er angst. Frygt er derimod en følelse, man får, når man kender grunden til den og vurderer, at der reelt kan ske noget farligt.

Nervøsitet er en følelse af usikkerhed, mindreværd og angst eller frygt for, at man ikke kan leve op til sine egne eller andres forventninger. Udtalt angst eller nervøsitet er sygdomme, mens frygt er en hensigtsmæssig reaktion, som skal forhindre, at man kommer til skade.

Flere former for angst

Angst kan også være en del af andre psykiske sygdomme, fx depression eller skizofreni. I dag skelnes mellem følgende former for angst:

  • Agorafobi er angsten for at være på steder med mange mennesker, hvor man ikke kan komme væk, fx i en bus, i toget eller en kø i supermarkedet.
  • Socialfobi er angsten for at føle sig observeret eller kritiseret, hvis man spiser sammen med andre, siger noget, når man er flere sammen eller går ud med en ny kæreste.
  • Enkelfobi er angst i specielle situationer, fx i mørke, tordenvejr eller i lukkede rum eller ved synet af blod, edderkopper eller slanger.
  • Panikangst er anfald af angst, som er så uudholdelige, at man forsøger at undgå situationer, hvor man tidligere har haft panikanfald.
  • Generaliseret angst er en situation præget af konstant angst hvor man er nervøs, får hjertebanken, bliver svimmel, sveder, ryster og spænder i musklerne.
  • Blandet angst – depressionstilstand. En blanding af angst og depression i så høj en grad, at der er tale om en sygdom, men ikke så udtalt, at man har en angsttilstand eller en depression.

En vej ud af angsten

Mange går rundt med angst uden at vide hvad det er, eller hvad man kan gøre ved det. Mange tror måske ovenikøbet, at der ikke er nogen vej ud af angsten. Det er der – og vi viser dig gerne ned ad den.

Vi sidder klar til at rådgive og svare på spørgsmål omkring, hvordan vi kan hjælpe.

Du kan skrive via kontaktformular lige her eller kontakte os på telefon: + 45 5996 1590.

Det er desuden muligt at blive henvist til behandling hos os gennem det offentlige – læs mere her.

© Skovhus Privathospital – Psykiatrisk BehandlingAngst